בעיות התנהגות אצל ילדים הינו נושא נפוץ בימינו. הורים ומורים רבים מתלוננים על התנהגויות שאינן הולמות ובלתי ניתנות להשפעה או לשינוי. נוכחותן של בעיות התנהגות בחיי ילדינו מעמיסה על חיי היומיום, על הילד, על ההורה ועל תפקוד המשפחה בכלל.
לבעיית התנהגות צורות רבות: אלימות פיזית ברמות שונות כלפי אנשים ורכוש, אלימות מילולית, נטייה לאיומים, מרדנות לאורך זמן, וקושי בעמידה במוסכמות חברתיות וסמכות. לעיתים בעיית ההתנהגות \ התנגדות אף מחריפה ומגיעה לקיצוניות כגון: התעללות בבעלי חיים, שימוש בכלי נשק, נטייה לעבריינות, רמאות והסתרת האמת באופן עקבי, תוקפנות כללית מתמשכת.
בעיות התנהגות מביאות לפגיעה בתפקודו של הילד ולהפרעה משמעותית לסביבתו המשפחתית, הלימודית ו/או החברתית הקרובה ובהתאם, מהוות מקור דאגה משמעותילהורים רבים. בעיות התנהגות אמנם מעידות בחלק גדול מהמקרים על קושי, תסכול או מצוקה של הילד אך בניגוד לדעה הרווחת, אמפתיה והבנה של קשיי הילד אינם הדרך להתמודדות עם בעיות התנהגות מאחר והיא מעבירה מסר של לגיטימיות ומשדרת לילד כי אינו מלווה בהורים חזקים ונחושים אשר מסוגלים להתמודד עמו. יחד עם זאת, גם הטלת סנקציות קשות ושימוש בענישה חריפה אינם מהווים פתרון יעיל להתמודדות עם בעיות התנהגות מאחר והם מעוררים לא פעם תחושת דחייה וקיפוח, ומלא פעם מחריפים את המאבק.
- קושי בדחיית סיפוקים
- סף תיסכול נמוך
- התפרצויות זעם
התמודדות במצבים חדשים:
- דחיה חברתית
- מעבר כיתה
- מעבר דירה
- מעבר לבית ספר חדש