מהי חרדה חברתית?
חרדה חברתית היא הפרעה נפוצה, המתבטאת בתחושות קשות של לחץ, חוסר נוחות ופחד המתרחשים לפני, במהלך, או לאחר סיטואציות חברתיות. התחושות קשורות לחשש מהשפלה פומבית, מבוכה, ודחייה מצד ילדים אחרים.
איך מזהים חרדה חברתית אצל ילדים?
ילדים אשר סובלים מחרדה חברתית יעדיפו להימנע מקשרים חברתיים ולהישאר בביתם אשר מהווה מקום בטוח עבורם מאשר ללכת לשחק עם חברים, לרוב ילדים אלו ביישנים ומופנמים, ולעיתים ינסו להימנע מללכת לבית הספר ולחוגים ואף ימנעו מפעולות אשר הם חושבים שיובילו ללעג או ביקורת מצד ילדים אחרים (לדוגמא לקרוא מהלוח, להשתתף במשחקי ספורט וליזום מפגשים חברתיים). ילדים רבים הסובלים מחרדה חברתית לא מצליחים לבטא את הקשיים אותם הם חווים ונוטים להתפרצויות זעם , בכי , התקפי חרדה או הסתגרות וקפאון. המתח הנפשי משפיע על תופעות פיזית לא נעימות כגון: הזעות, רעידות, כאבי ראש, בעיות עיכול ועוד..
הקושי העיקרי של ילדים עם חרדה חברתית
ילדים המתמודדים עם חרדה חברתית נוטים להיות ילדים “שקופים”, ועל כן לא זוכים להתייחסות רצינית מצד המסגרות השונות ולא מופנים לטיפול כיוון שהם נחשבים כביכול ל”ילדים טובים “, אשר נוטים להיות שקטים ולא להפריע לסביבה, לעומת ילדים הסובלים מהפרעות התנהגות (כתוצאה מהחרדה) אשר גורמות להם להפריע יותר ולבלוט כ”בעייתיים”. ילדים המתמודדים עם חרדה חברתית ולא זוכים לעזרה וטיפול נוטים לסבול בהמשך חייהם מקשיים נוספים הנגרמים כתוצאה מהפערים שהם צוברים בחלוף הזמן, בין אם בתחום החברתי, הלימודי או הזוגי.
במשך הזמן הם מפתחים קושיי תקשורתי ופער שהולך וגדל בכישורים חברתיים מה שמכניס אותם ללופ של חרדה ואיבוד הביטחון העצמי.
82% מהמתמודדים עם חרדה חברתית בגילאי הילדות מדווחים על תחושות דיכאון ובדידות בחייהם הבוגרים, 85% מדווחים על שימוש בסמים או אלכוהול על מנת להתמודד עם החרדה החברתית ו”לזרום” בחברה.
איך מטפלים בחרדה חברתית בילדים?
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוכיח עצמו כיעיל מאוד לטיפול בילדים, נוער ומבוגרים הסובלים מחרדה חברתית. הטיפול מורכב מחשיפה הדרגתית של הילד לסיטואציות המעוררות בו חרדה כדי להעלות את כושר ההתמודדות שלו, להעלות את המודעות שלו לכוחות ההתמודדות שיש בו, הטיפול מלווה גם בהקניית כישורים חברתיים לילד על מנת שיוכל להסתדר חברתית ולחוש בטחון רב יותר, כמו גם הדרכת הורים כדי לתת לילד את הסביבה הבטוחה והמכילה לה הוא זקוק על מנת להתמודד עם החרדה. התהליך הוא טיפולי, אך אין משמעות הדבר שמדובר בחוויה קשה עבור הילד. טיפול בחרדה חברתית עוזר לילד להתנהג בביטחון ובחברותיות רבה יותר, ולהפיק הנאה מקשרים חברותיים ומפעילויות בהן לא העז להשתתף בעבר.