חרדות אצל מבוגרים

הפרעת חרדה מאופיינת בדאגה מוגזמת ובלתי נשלטת בתגובה לאירועים ומצבים שונים בחיי היום יום. המתמודדים עם הפרעת חרדה סובלים מפחד עז, לחץ ואי שקט נפשי ופיזי. לרוב, ההפרעה מאופיינת בחוויה של העולם כמאיים, ולכן הסובלים ממנה נוטים להימנע מסיטואציות או מקומות שמעוררים בהם חרדה. נטייה זו עשויה לגרום לסבל ולפגיעה קשה בתפקוד החברתי, תעסוקתי ועוד.

חרדה חברתית
חרדה חברתית או פוביה חברתית היא הפרעת חרדה המתאפיינת בפחד, חשש או דאגה ממגוון של מצבים חברתיים או מביצוע פעולות מסוימות בפומבי מחשש לביקורת מהסביבה. 
המאפיין המרכזי של חרדה חברתית הוא מחשבות טורדניות לגבי “מה אנשים אחרים חושבים עלי.” הדאגה הזאת מובילה לחרדה משמעותית ולהימנעות מאיטרקציות חברתיות יומיומיות.

חרדת נהיגה
מדובר בהימנעות הכרוכה בנהיגה, חרדת נהיגה יכולה להתבטא בפעימות לב מואצות, כאבים בחזה, סחרחורת, קשיים בנשימה , כובד ברגליים, גרון יבש , בלבול בהתמצאות ועוד תופעות שונות ומגוונות. 
בחלק מהמקרים החרדה הקשורה לנהיגה התעוררה בעקבות אירוע מסוים הקשור לנהיגה, אבל לא בהכרח.

חרדת בחינות
 
חרדת בחינות או חרדת ביצוע היא תחושה שבה האדם תופס את המצב שבו מעריכים את הביצועים שלו כמאיים. מה שגורם לתגובת לחץ וכתוצאה ממנה התפקוד נפגע ונוצרת מצוקה וחרדה, הרגשת אי- נוחות. החרדה יכולה להופיע בגיל מוקדם, ואם אינה מטופלת עלולה להחמיר ולהשפיע על תחומים נוספים בעתיד.

חרדת בחינות באה לידי ביטוי במצבים בהם האדם צריך להוכיח לעצמו ולאחרים למה הוא מסוגל, והיא בעלת שני מרכיבים: מרכיב קוגניטיבי ומרכיב ריגשי. המרכיב הקוגניטיבי מתבטא בחשש מכישלון אפשרי, ואילו המרכיב הריגשי משפיע על הפעילות של מערכת העצבים: הפרשת זיעה, כאבי בטן, דפיקות לב מוגברת, חולשה, רעידות ידיים ובסימפטומים נוספים.

  • התקפי פאניקה

התקף חרדה או התקף פאניקה הוא התקף קצר של פחד עז ופתאומי המופיע יחד עם מגוון תסמינים פיזיים, מבלי סיבה חיצונית הגיונית הניראת לעין . חלק מהאנשים פונים לעזרה רפואית דחופה כיוון שהם בטוחים שהם עוברים התקף לב או התמוטטות עצבים. נחוץ בירור רפואי כדי לשלול התקף בריאותי ולהבדיל בין תסמינים של פאניקה לתסמינים של מחלת לב. כשאדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים או מפחד מטריד מהתקף נוסף, הוא עשוי להיות מאובחן כסובל מהפרעת פאניקה.

  • פוביות

הפוביה היא הפרעה נפוצה יחסית; היא שכיחה בקרב 16% מהאוכלוסייה.

זהו מצב  המתאר מצב נפשי של פחד או בעתה מוגזמים ומתמשכים מאובייקט או ממצב כלשהו, המשבשים באופן ממשי את חיי הלוקה בו. 

מרבית האנשים הסובלים מפוביה מודעים לעובדה שהחרדה והפחד שלהם חסר היגיון ואינו מוצדק ובלתי סביר, אך הם אינם יכולים להתמודד עמו ולכן במצב זה הסובל נימנע מהתקלות באובייקט.

דוגמאות לסוגי פוביות: פוביה ממים, חיות ,פרפרים, חרקים, עכבישים, זריקות, מראה דם, מקומות סגורים, מקומות פתוחים, פוביה חברתית, פוביה מקהל, פוביה מרעמים, פוביה מכלבים, חתולים, פוביה מאש.

סגירת תפריט
WhatsApp chat