חרדות אצל ילדים

מהי חרדה חברתית אצל ילדים?

חרדה חברתית אצל ילדים היא מצב שבו הצורך לתקשר עם ילדים ומבוגרים נתפס כמאיים. 
בבסיס הפחד נמצא חשש מלעג, השפלה ומכך שדבריו של הילד או התנהגותו יעוררו גיחוך או ביקורת מצד הסובבים אותו.

איך ניתן לזהות חרדה חברתית אצל ילדים?

ילדים הסובלים מחרדה חברתית ינסו בכל כוחם להימנע ממצבים שעלולים להביך אותם לדוגמא: לקרוא בקול רם, לכתוב על הלוח, להרצות בפני הכיתה, או כל פעילות בה הם חייבים להשמיע את קולם אל מול קבוצה.
ילדים אלו יפעילו משאבים רבים על מנת לא לעמוד בפני הסיטואציה שכל כך מלחיצה אותם. 

כיצד מטפלים בילדים עם חרדה חברתית?

חרדה חברתית אצל ילדים מטופלת בשלושה חלקים:

חלק קוגניטיבי – בו מזהים אמונות, מחשבות קיצוניות ודפוסי חשיבה לא יעילים המזינים את החרדה החברתית אצל הילדים , כאשר המטרה היא לפתח מודעות אליהם, להגמישם ולהחליפם במחשבות חיוביות ובונות.

חלק התנהגותי – לאחר רכישת כלים אסטרגיים להרגעה, הילד מתרגל בפועל תגובה למצבים חברתיים מלחיצים ומקבל התנסויות לתרגול משבוע לשבוע, כאשר שיטת ההתקדמות נעשית צעד אחר צעד. במצב זה, הילד לומד לנהל את החרדה במקום שהיא תנהל אותו.

טיפול משלים – השתתפות בקבוצות ייעודיות לילדים עם חרדה חברתית. בקבוצה זו אפשר גם להכיר ילדים נוספים המתמודדים עם אותו הקושי ובנוסף, לתרגל  דיבור בקבוצה ועוד..

העבודה הטיפולית משולבת עם עבודה הורית תומכת, נעזור  לילד להבין את הפחד שלו ולהתגבר עליו צעד אחר צעד, עד לקבלת ביטחון בהתנהלותו החברתית.

חרדת בחינות 

חרדת בחינות או חרדת ביצוע היא תחושה שבה הילד / הנער תופס את המצב שבו מעריכים את הביצועים שלו כמאיים. מה שגורם לתגובת לחץ וכתוצאה ממנה התפקוד נפגע ונוצרת מצוקה וחרדה, הרגשת אי- נוחות לחץ ובילבול . החרדה יכולה להופיע בגיל מוקדם, ואם אינה מטופלת עלולה להחמיר ולהשפיע על תחומים נוספים בעתיד.

חרדת בחינות באה לידי ביטוי במצבים בהם הילד / נער צריך להוכיח לעצמו ולאחרים למה הוא מסוגל, והיא בעלת שני מרכיבים: מרכיב קוגניטיבי ומרכיב ריגשי. המרכיב הקוגניטיבי מתבטא בחשש מכישלון אפשרי, ומהפחד “שיחשבו שאני טיפש ” או “יצחקו עלי” ואילו המרכיב הריגשי משפיע על הפעילות של מערכת העצבים. הילד ירגיש לפני או בזמן המבחן: הפרשת זיעה, כאבי בטן, דפיקות לב מוגברת, חולשה, רעידות ידיים ועוד..

פוביות
זהו מצב  המתאר מצב נפשי של פחד או בעתה מוגזמים ומתמשכים מאובייקט או ממצב כלשהו, המשבשים באופן ממשי את חיי הלוקה בו. 

דוגמאות לסוגי פוביות: פוביה ממים, חיות ,פרפרים, חרקים, עכבישים, ג’וקים, זריקות, מראה דם, מקומות סגורים, מקומות פתוחים, פוביה חברתית, פוביה מקהל, פוביה מרעמים, פוביה מכלבים, חתולים, פוביה מאש.

התקפי פאניקה

התקפי הפאניקה / חרדה מתפתחים בדרך כלל לאחר גיל ההתבגרות ופחות נפוצים בקרב ילדים צעירים מאוד. הפרעת פאניקה מאופיינת בהתקפי חרדה / פאניקה לא צפויים. במצבים אלה יש עלייה פתאומית בתחושת החרדה, המלווה בסימפטומים פיזיים שאינם ניתנים להסבר ומסבים אי נוחות לילד – סחרחורות, פעימות לב מואצות, חום, עייפות, חולשה ותחושת ניתוק מן המציאות.

למרות שתסמינים אלה לא גורמים לשום נזק בפועל, הילד מתקשה להבין מה קורה לגופו ותחושות אלו נחוות אצלו ומתפרשות בטעות כסימנים המבשרים על סכנה פיזית או מנטלית. בבת אחת, הילד חש שהוא יוצא משליטה ועולות בו מחשבות על מוות, חנק, התעלפות ותחושה שהוא משתגע.

סגירת תפריט
WhatsApp chat